Kierowcy nie dbają o swoje zdrowie?
Czy przewoźnicy zostaną bez kierowców? Większość z nich cierpi na nadwagę i otyłość co może prowadzić do zawału. Według informacji z raportu wynika, że w większości przypadków truckerzy mają zły system odżywiania.
-
Na skróty, rozwiń spis treści tutaj
W Polsce jest prawie milion kierowców zawodowych. Jedna z fundacji zajmująca się zdrowiem truckerów przygotowała raport o stanie zdrowia i sposobie ich żywienia. Wnioski są zatrważające. Statystyczny trucker prowadzi swój pojazd około 50 godzin w tygodniu. W związku z prowadzeniem siedzącego trybu pracy i braku aktywności fizycznej kierowcy mają problem z utrzymaniem zbilansowanej diety. Do tego dochodzi brak przydrożnych restauracji oferujących zbilansowane posiłki oraz pośpiech, przez co najczęstszym wyborem jest fast food. W związku z tym aż 68% zawodowych kierowców cierpi na nadwagę i otyłość.
Kierowcy w zdecydowanej większość źle się odżywiają. Spożywają 3 z 5 wskazanych posiłków. U 38% badanych wykryto nadwagę. 25% kierowców ma natomiast otyłość I stopnia, a 5% otyłość II stopnia. Skutki takiego trybu życia mogą być tragiczne. Cukrzyca typu 2, udar mózgu czy niewydolność serca to tylko niektóre z zagrożeń wynikających z ich trybu życia. Już teraz duża część kierowców cierpi na nadciśnienie czy cukrzycę.
Podczas badań przeprowadzono również test sprawdzający poziom wiedzy żywieniowej. Średnia suma punktów pozwoliła ocenić stan wiedzy na dostateczny. Niedostateczne informacje posiadały natomiast osoby z nadwagą lub otyłością I stopnia. Te dane potwierdzają także informacje o braku stosowana tzw. prozdrowotnej diety, czyli między innymi spożywania potraw rybnych, jaj czy nasion roślin strączkowych.
Pozostaje zatem pytanie, jak i co mają jeść truckerzy w pracy? Dietetycy zalecają rezygnację z fast-foodów które są źródłem zbędnych tłuszczy. Należy również unikać słodyczy, potraw smażonych i picia napojów energetycznych. Truckerzy powinni jeść 4-5 razy dziennie, rozpoczynając dzień od pożywnego śniadania, które jak wiadomo jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wskazana jest również aktywność fizyczna, co przy siedzącym trybie pracy kierowców ciężarówek może pozwolić na zachowanie formy fizycznej. Kierowcom polecane jest przede wszystkim spożywanie owoców i warzyw, które mogą być zamiennikiem słodyczy. Z owoców mogą to być na przykład jabłka, banany a z warzyw rzodkiewki czy marchew. Przekąskami mogą być również migdały orzechy oraz pestki dyni, które zawierają witaminy i cenne minerały, a co najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobory mogą powodować osłabienie, bezsenność czy osłabienie odporności.
Źródła
http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-10-04/alarmujacy-raport-o-zdrowiu-polskich-kierowcow-zawodowych-68-proc-cierpi-na-nadwage/
http://truckerslife.eu/pl/aktualno%C5%9Bci/az-dwie-trzecie-kierowcow-z-nadwaga-i-ryzykiem-wystapienia-chorob-serca
https://vitalia.pl/artykul1018_Kierowco-grozi-ci-otylosc.html
6 grudnia, 2018 @ 10:07 am
Zawsze tak było, też byłem kierowcą busa przez jakiś czas i powiem szczerze że fakt nie patrzyło się na nic zamawiało się jakieś jedzenie przy przydrożnych knajpach fast foody i jakieś jedzenie długoterminowe.