Transport żywności- jakie warunki musi spełniać?
Szybko psujące się artykuły żywnościowe mogą być przewożone jedynie przez wyspecjalizowane auta. Nie moglibyśmy dopuścić przecież do sytuacji, w której mięso byłoby wiezione na standardowej plandece. Specjalne środki transportu wymagają specyficznego oznakowania zewnętrznego, dzięki któremu odpowiednie służby mogą łatwo i szybko identyfikować rodzaj pojazdu.
Rozpoznawcze oznaczenia literowe składają się z dużych, granatowych liter łacińskich i są umieszczone na białym tle. Co znaczą poszczególne litery?
- Pierwsza określa rodzaj urządzenia chłodniczego lub grzewczego, gdzie:
- R ? to zasobnik zimna,
- F ? urządzenie chłodnicze
- C ? urządzenie grzewcze.
- Druga oznacza typ izolacji cieplnej, gdzie:
- N – to izolacja normalna
- R ? to izolacja wzmocniona
- Trzecia wskazuje klasę temperatur (jest ona uzależniona od rodzaju środka transportu: izoterma, lodownia, chłodnia):
- A
- B
- C
- D
- E
- F
Wartości temperatur dla najczęściej występujących chłodni kształtują się w następujący sposób:
- A: od 0 do 12 °C
- B: od -10 do 12 °C
- C: od -20 do 12 °C
- D: ? 0 °C
- E: ? -10 °C
- F: ? -20 °C
Dla przykładu podane zostaną poniżej rodzaje środka transportu wraz z oznaczeniami:
Środek transportu – lodownia z normalną izolacją klasy A – RNA
Środek transportu – chłodnia z normalną izolacją klasy A – FNA
Ogrzewany środek transportu z normalną izolacją klasy A – CNA
Przewoźnicy, kierowcy, osoby zarządzające transportem oraz inne związane z danym przejazdem muszą pamiętać, iż przede wszystkim proces transportu nie może wpłynąć negatywnie na żywność.
- Należy wziąć pod uwagę czynniki atmosferyczne, które mogą żywności zaszkodzić.
- Żywność powinna być szczelnie transportowana i zabezpieczona przez zabrudzeniami
- Pojazdy należy utrzymywać w czystości
- Podłoga auta musi być szczelna, odporna na korozję, antypoślizgowa.
- Auta należy myć i dezynfekować.
- Pracownicy powinni posiadać aktualną książeczkę zdrowia.
- Kierowcy powinni kontrolować temperaturę na naczepie.
- Auta muszą posiadać termografy, które pozwolą na kontrolę temperatury.
- Przestrzeń transportowa nie może łączyć się z kabiną kierowcy.
Należy pamiętać, że podczas załadunku, rozładunku oraz przewozu, należy poświęcać uwagę każdej transportowanej żywności.