Transport ryb
Transport żywych ryb musi przebiegać w takich warunkach, by chronić zwierzęta przed męczarnią. Nie można przewozić ryb lub zlecać ich przewiezienia w sposób, który spowodowałby ich okaleczenie lub przyczyniłby się do ich cierpienia. Przepisy Rozporządzenia Rady 1/2005 nie regulują warunku transportu ryb w sposób szczegółowy, aczkolwiek mówią o tym, że zwierzęta (ogólnie) mogą być przewożone jedynie, jeżeli są zdolne do transportu. Należy im również zagwarantować brak zranień i cierpienia.
Środki transportu przed załadunkiem powinny być:
– czyste i gdy jest to niezbędne ? odkażone przy użyciu dopuszczonych do obrotu środków biobójczych,
– zbudowane w taki sposób, by nie wydostawała się z nich woda w czasie transportu, a zarazem, by można było, jeśli to konieczne, wymieniać w nich wodę.
Podstawowe warunki przewozu świeżych ryb wyglądają następująco:
– należy przewozić je w jednorazowych pojemnikach (np. skrzynie styropianowe) lub w niepopękanych pojemnikach, które nie przepuszczają wody i mogą być powtórnie wykorzystane po umyciu i dezynfekcji (np. pojemniki plastikowe),
– należy używaj wystarczającej ilości czystego lodu, by towar nie uległ zepsuciu,
– temperatura podczas transportu nie może przekraczać +2?C,
– zabronionym jest ponowne użycie skrzyń drewnianych.
Do przewozu świeżych ryb używane są samochody baseny transportowe. Są one zaopatrzone w urządzenia do napowietrzania wody. Jeżeli ryby nie są transportowane dłużej niż 2 godziny, to nie ma potrzeby wymieniania wody. Rybą, która jest najbardziej odporna na czas i warunki przewozu jest karp, największy problem natomiast sprawia transport płoci.
Transport żywych ryb musi przebiegać w takich warunkach, by chronić zwierzęta przed męczarnią. Nie można przewozić ryb lub zlecać ich przewiezienia w sposób, który spowodowałby ich okaleczenie lub przyczyniłby się do ich cierpienia. Przepisy Rozporządzenia Rady 1/2005 nie regulują warunku transportu ryb w sposób szczegółowy, aczkolwiek mówią o tym, że zwierzęta (ogólnie) mogą być przewożone jedynie, jeżeli są zdolne do transportu. Należy im również zagwarantować brak zranień i cierpienia.
Środki transportu przed załadunkiem powinny być:
– czyste i gdy jest to niezbędne ? odkażone przy użyciu dopuszczonych do obrotu środków biobójczych,
– zbudowane w taki sposób, by nie wydostawała się z nich woda w czasie transportu, a zarazem, by można było, jeśli to konieczne, wymieniać w nich wodę.
Podstawowe warunki przewozu świeżych ryb wyglądają następująco:
– należy przewozić je w jednorazowych pojemnikach (np. skrzynie styropianowe) lub w niepopękanych pojemnikach, które nie przepuszczają wody i mogą być powtórnie wykorzystane po umyciu i dezynfekcji (np. pojemniki plastikowe),
– należy używaj wystarczającej ilości czystego lodu, by towar nie uległ zepsuciu,
– temperatura podczas transportu nie może przekraczać +2?C,
– zabronionym jest ponowne użycie skrzyń drewnianych.
Do przewozu świeżych ryb używane są samochody baseny transportowe. Są one zaopatrzone w urządzenia do napowietrzania wody. Jeżeli ryby nie są transportowane dłużej niż 2 godziny, to nie ma potrzeby wymieniania wody. Rybą, która jest najbardziej odporna na czas i warunki przewozu jest karp, największy problem natomiast sprawia transport płoci.
Podstawowe warunki przewozu ryb mrożonych wyglądają następująco:
– należy przewozić w oryginalnych opakowaniach,
– temperatura transportu to – 18?C.
– należy przewozić w oryginalnych opakowaniach,
– temperatura transportu to – 18?C.